Drukuj
Odsłony: 1630

Link do Galerii

Kuchnia molekularna zagościła w naszych murach. Tym razem warsztaty naukowe przeznaczone były dla uczniów klas VIII usteckich szkół podstawowych oraz klas III gimnazjum z SP3. Były to intensywne 2 tygodnie spotkań kulinarnych. Łącznie odwiedziło nas 8 klas. Kuchnia molekularna zrobiła duże wrażenie na młodzieży. Połączenie wiedzy kulinarnej, chemii i fizyki pozwoliło uczestnikom otrzymać potrawy o nietypowych smakach, zaskakujących połączeniach i interesującej formie. W menu znaleźliśmy dymiące ryby i polędwiczki z glazurowaną marchewką, sałatkę owocową z malinowym kawiorem i marchewkowym spaghetti i tagliatelle, ziemię jadalną, piankę ananasową oraz piankową kawę itp.  

Zanim uczniowie przenieśli się w świat kuchni molekularnej, mogli zapoznać się jeszcze z tematyką branży hotelarsko-gastronomicznej. W pracowni hotelarskiej uczestniczyli w pokazie procedury check in, przeprowadzonej przez uczniów klas technikum hotelarskiego (szczególne podziękowania Wiktorii Mockało, Katarzynie Koteras, Mai Wajdzie i  Konradowi Kiedrowiczowi).

Koordynatorkami tych niecodziennych warsztatów były: Dagmara Jendrzejczak i Jolamta Domańska.