Przedmiotem oceny konkursowej było  przygotowanie jesiennej dekoracji stołu, zaprezentowanie przygotowanej potrawy słonej lub słodkiej, do której  sporządzenia wykorzystano surowce jesienne  – zwane „darami jesieni”. Ocenie podlegała także kreatywność, oryginalność, elegancja i estetyka.

Uczestników oceniało zaproszone jury w składzie, którego byli  przedstawiciele pracodawców tj.  Kierownik ds. żywienia w Sanatorium Tęcza – Pani Paulina Jakubek, Menager Hotelu Lubicz w Ustce – Pan Łukasz Tarasiuk,  Szef Kuchni  Hotelu Lubicz w Ustce – Pan Tomasz Gosz, Szef Kuchni Hotelu Grand Lubicz w Ustce – Pan Marcin Szwak oraz Przedstawicielka Sekcji Kulinarnej Usteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku – Pani Halina Chodyna.

Uczniowie zaprezentowali się bardzo dobrze, a poziom konkursu był niezwykle wysoki. Zespoły przygotowały bardzo smaczne potrawy, a wśród dań znalazły się np. spaghetti z dyni, pieczona karkówka z gruszką, gęś  z puree dyniowym, jabłka w cieście francuskim  oraz leczo podane w dyni.

Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali nagrody ufundowane przez  Pana Łukasza de Lubicz–Szeliskiego, Prezesa Hotelu Lubicz w Ustce – są to vouchery na całodzienny pobyt w Aquaparku w Hotelu Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka*****.

A oto zwycięzcy konkursu:

I miejsce – uczennice ZSOiT w Ustce w składzie: Monika Czeszejko-Sochacka, Haratyk Agnieszka, Olszewska Marta

II miejsce – uczniowie Gimnazjum im. gen. M.  Zaruskiego w Ustce w składzie :Kulig Emilia, Pietras Paulina, Darul Nikola, Bobrowicz Patrycja, Parol Kacper

III miejsce  – uczennice ZSOiT w Ustce w składzie: Magdalena Preiss, Wioleta Pikołowska, Dominika Brzezińska