W dniu 27.10.2016r w ZSOiT odbyła się druga edycja konkursu gastronomicznego "Jesień na stołach".

W tym roku do konkursu zgłosiło się 8 zespołów, w tym dwa zespoły to reprezentanci Gimnazjum im. Zaruskiego w Ustce. - łącznie 32 uczestników. Uczniowie bardzo twórczo podeszli do realizacji, czego efektem były oryginalne aranżacje jesiennych stołów. Zespoły przygotowały również wiele ciekawych, smacznych potraw z wykorzystaniem darów jesieni. Były to potrawy słodkie oraz dania wykwintne - słone. Pojawiły sie m.in. pierogi z kapusta i grzybami, pierogi z dynią, serkiem mascarpone i sosem malinowym, leczo, gulasz z dziczyzny, dyniowe bułeczki drożdżowe, zupy krem z dyni oraz z soczewicy, przetwory warzywne, sałatki, jeż z koreczków owocowo-warzywnych. Z ciast dominowały szarlotki wykonane na różne sposoby, ale niebiańskim smakiem oczarowało jury ciasto dyniowe wykonane przez zwycięską drużynę.

Potyczki naszych uczestników oceniało fachowe Jury w składzie: Adam Wasylew - właściciel i szef kuchni restauracji Syrenka w Ustce, Marcin Szwak - szef kuchni Hotelu Grand Lubicz w Ustce oraz kucharze Hotelu Lubicz w Ustce - Spyra Paweł, Szałowiński Damian, Dyka Krzysztof.

I miejsce zajęła drużyna z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Sylwia Wicher, Angelika Parol, Karolina Walczak, Dagmara Ropalska, Przemysław Parol

II miejsce przypadło uczennicom klasy III LO - Monika Czeszejko-Sochacka, Agnieszka Haratyk, Julia Paluszyńska

III miejsce otrzymały uczennice Gimnazjum w Ustce - Krygier Małgorzata, Jabłonowska Natalia, Petryczkiewicz Oliwia, Kuligowska Karolina, które przygotowywała Pani Małgorzata Krupa

Nagrody w postaci vouchera na wejście na basen do hotelu Grand Lubicz otrzymali wszyscy uczestnicy wraz z opiekunami zespołów. Ponadto zespoły z trzech pierwszych miejsc otrzymały dodatkowo nagrody i kosze z "jesiennymi darami". Nagrody zostały ufundowane przez Radę Rodziców ZSOiT w Ustce, właściciela Restauracji Syrenka w Ustce oraz Prezesa Hotelu Grand Lubicz w Ustce.

Zdjęcia można obejrzeć TUTAJ.