Skip to main content

herb miast Ustka logo Facebook Logo Biuletynu Informacji Publicznej rodo Deklaracja dostępności

"Jesień na stołach"

Przedmiotem oceny konkursowej było  przygotowanie jesiennej dekoracji stołu, zaprezentowanie przygotowanej potrawy słonej lub słodkiej, do której  sporządzenia wykorzystano surowce jesienne  – zwane „darami jesieni”. Ocenie podlegała także kreatywność, oryginalność, elegancja i estetyka.

Uczestników oceniało zaproszone jury w składzie, którego byli  przedstawiciele pracodawców tj.  Kierownik ds. żywienia w Sanatorium Tęcza – Pani Paulina Jakubek, Menager Hotelu Lubicz w Ustce – Pan Łukasz Tarasiuk,  Szef Kuchni  Hotelu Lubicz w Ustce – Pan Tomasz Gosz, Szef Kuchni Hotelu Grand Lubicz w Ustce – Pan Marcin Szwak oraz Przedstawicielka Sekcji Kulinarnej Usteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku – Pani Halina Chodyna.

Uczniowie zaprezentowali się bardzo dobrze, a poziom konkursu był niezwykle wysoki. Zespoły przygotowały bardzo smaczne potrawy, a wśród dań znalazły się np. spaghetti z dyni, pieczona karkówka z gruszką, gęś  z puree dyniowym, jabłka w cieście francuskim  oraz leczo podane w dyni.

Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali nagrody ufundowane przez  Pana Łukasza de Lubicz–Szeliskiego, Prezesa Hotelu Lubicz w Ustce – są to vouchery na całodzienny pobyt w Aquaparku w Hotelu Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka*****.

A oto zwycięzcy konkursu:

I miejsce – uczennice ZSOiT w Ustce w składzie: Monika Czeszejko-Sochacka, Haratyk Agnieszka, Olszewska Marta

II miejsce – uczniowie Gimnazjum im. gen. M.  Zaruskiego w Ustce w składzie :Kulig Emilia, Pietras Paulina, Darul Nikola, Bobrowicz Patrycja, Parol Kacper

III miejsce  – uczennice ZSOiT w Ustce w składzie: Magdalena Preiss, Wioleta Pikołowska, Dominika Brzezińska