KUCHNIA POLSKA - BIAŁO-CZERWONA
Tak ważne wydarzenie jak 100 rocznica odzyskania przez Polskę Niepodległości zasługuje na świętowanie przy pięknie nakrytym stole - do udziału w konkursie gastronomicznym KUCHNIA POLSKA - BIAŁO-CZERWONA zaprosiliśmy uczniów usteckich szkół. Zadanie konkursowe obejmowało: nakrycie stołu dla 2 lub 4 osób oraz przygotowanie i zaprezentowanie minimum dwóch potraw należących do kuchni polskiej (1 potrawa słodka oraz 1 potrawa słona) Potrawy oraz nakrycie stołu powinny cechować się barwami narodowymi (biel i czerwień)
w dniu 14 listopada odbył się konkurs, w którym wzięło udział 7 zespołów. jeden zespół ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Ustce, dwa zespoły reprezentowały Szkołę Podstawową nr 3 w Ustce oraz cztery zespoły z ZSOiT w Ustce. Drużyny bardzo dobrze się przygotowały i każda zaakcentowała aranżację stosując barwy narodowe (biel i czerwień). Potrawy przygotowane przez uczestników były bardzo różne - zaserwowano m in.: kluski śląskie, kopytka, zrazy wołowe zawijane, gołąbki, kotlety mielone w różnych odsłonach, galaretę mięsną, smażone śledzie oraz pierogi, smalczyki i pasztety, był także pieczony domowy chleb. Z potraw słodkich młodzież zaprezentowała serniki pieczone oraz na zimno, szarlotki, babeczki oraz lodowy mus z białej czekolady z coulis wiśniowym podane na kruchych ciasteczkach z czekoladą.
Jury obradowało w składzie:
I miejsce zajęli uczniowie klasy 3TŻ ZSOiT( Ada Kloczkowska, Patrycja Goliszek, Patryk Hojnowski)
II Miejsce zajęły uczennice klasy IV TŻ ZSOiT (Dominika Durkowska, Patrycja Twardowska, Natalia Hływiak)
III miejsce zajęły uczennice SP3 w Ustce (Karolina Guzowska, Dominika Zając)
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, słodycze oraz vouchery ufundowane przez właścicieli usteckich lokali gastronomicznych sponsorujących tegoroczny szczególny konkurs:
Tawerna Columbus
Pizzeria Al Dente
Restauracja Szybka Rybka
Hotel Lubicz
Restauracja Spichlerz
Herbaciarnia oraz (nie)winna Piwniczka
Kawiarnia Palarnia kawy Jabłonowscy
Pizzeria Toscania